Pippidagen 1999-2013

Stiftelsens mål har varit att fira Pippidagen, både på Barnsjukhuset och Skansen fram till 10-års jubiléet år 2008. Det har vi klarat av och nu siktar vi mot nya mål. Även år 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 och 2017 firades Pippidagen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna.

Torsdagen den 10 juni 2010 var det dags för den tolfte Pippidagen som var en hyllning till Stiftelsens Höga Beskyddare, Kronprinsessan Victorias stundande bröllop. Plantering, bröllopstårta och underhållning stod på schemat.

Pippidagen har anordnats sedan invigningen av sjukhuset år 1998 för att fira Astrid Lindgrens Barnsjukhus födelsedag och har arrangerats av Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Även år 2010 var Pippi och hennes vänner från Astrid Lindgrens Värld på besök för att umgås med besökarna. Tillsammans med divisionschefen Barbro Fridén hälsade de alla välkomna och tände tårtljusen i sjukhusets entré. och Pippi bjöd givetvis på några rövarhistorier.

År 2010 var det bröllopstema. Under dagen bjöds det på bröllopstårta och godis, blomplantering i den soldränkta parken utanför Lekterapin i Solna och underhållning med Pippi tillsammans med fru Prysselius och Kling & Klang. En prins- eller prinsesskrona delades ut till alla barn och de kunde bli fotograferade bakom en tecknad fotoskärm som föreställde kronprinsessparet och årets fina Pippi-tröja med guldkrona kunde köpas på bibliotek Bokskogen. Det blev en uppskattad tillställning. Tårtor och kronor skickades även till samtliga Barn- och ungdomsmottagningar, Huddinge och Neonatalavdelningarna på Danderyds sjukhus.

"Lilla" Pippidagen 2011 på Lekterapin i Solna
Den 9 juni firades "Lilla" Pippidagen enligt tradition med fint besök från Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Pippi, Fröken Prysselius och Kling & Klang roade barn och vuxna med olika hyss och många spratt. De har verkligen en förmåga att se barnen och locka fram många skratt, dessutom sjunger, spelar och dansar de så bra. Bonus för dagen var också ett strålande solsken på Lekterapins innergård där det stod framdukat med dignande fruktfat och svenska söta jordgubbar från Ambius, fika, dryck och nygräddade kanelbullar från Konsumentföreningen Stockholm. Barnen fick också plantera sommarblommor utomhus med hjälp av Ambius personal och årets Pippi-tröja sponsrad av Karamellkungen, delades ut till alla barn som deltog i bibliotek Bokskogens frågesport.

"Lilla" Pippidagen 2012 på Lekterapin i Solna
Den 13 juni firades "Lilla" Pippidagen för 14e gången och dagen började med en vacker konsert i Skandiasalen med en blåskvintett från Blåsarsymfonikerna från Musikaliska. De spelade Haydn, Mozart, Bellman och Taube.

Därefter var det underhållning på Lekterapin med Pippi, Fröken Prysselius och Kling & Klang från Astrid Lindgrens Värld och det bjöds på dryck, fika, bullar, godis och frukt. Barnen fick hjälp av personalen med att plantera vackra sommarblommor på den fina innergården och alla besökare fick Stiftelsens nya bok, "En liten bok om Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus".

Årets Pippi-tröja med Östergötlands landskapsblomma blåklint kunde köpas för en billig penning på bibliotek Bokskogen.

...och "Lilla" Pippidagen 2013  firades för 15e gången på Lekterapin i Solna...

"Lilla" Pippidagen den 12 juni 2014 hade vi förmånen att få finbesök av Kronprinsessan Victoria, Stiftelsens Beskyddare. Både små och stora barn satt förväntansfulla inne på Lekterapin och väntade på att Kronprinsessan skulle komma. Även Pippi, Fröken Prysselius och Kling & Klang som kom ända från Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Men, stackars Fröken Prysselius och konstapel Kling satt fast i tåget på stationen i Flen där även Klangs uniform var med i bagaget och ingen taxi fanns att tillgå i hela Flen. Som tur var hade Pippi redan kommit till Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Klang fick helt enkelt improvisera och byta karaktär till sjörövare Fridolf. Det gick ju bra det också.

Kronprinsessan fick desto mer tid att umgås och prata med både små och stora barn på Lekterapin under tiden Pippi och Fridolf skojade och roade alla barn. Alla barn fick varsin prins- eller prinsesskrona och Lekterapin hade dukat upp med sponsrad fruktdryck, kanelbullar, färsk frukt och gotter. I bibliotek Bokskogen kunde man köpa Pippi-tröja med årets motiv med en "äppelkvist" och nere i entrén hade Filmverkstan filmvisning med barnens animerade filmer.

...och 2017 firades den 19e Pippidagen, bara 1 år kvar till Pippidagens 20-års jubileum!!!

Pippidagen firades 1999-2008 två dagar i rad, först på sjukhuset och nästa dag på Skansen
Precis som Drottningen av England har vi en officiell födelsedag. Men det är bara vi som har firat två dagar i rad sedan 1999, (invigningen var på Astrid Lindgrens Barnsjukhus år 1998). Först en dag här på sjukhuset i Solna, för våra patienter och deras anhöriga och för vår egen personal. Så nästa dag på Skansen för alla andra, med massor av barn- och sjukhusaktiviteter under dagen och Artistgala på kvällen.

Stiftelsens mål har varit att fira Pippidagen, även på Skansen fram till 10-års jubiléet år 2008. Det har vi klarat av och nu siktar vi mot nya mål. Även år 2009 -2017 firades Pippidagen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna:

Onsdagen den 10 juni 2009 firade vi den elfte Pippidagen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna, exakt samma datum som år 1998 då Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna invigdes i närvaro av H. M. Drottningen. Under invigningen var det öppet hus i nästan hela sjukhuset.
Tack alla som har uppträtt på Skansen på Pippidagen: A Teens, Afro Dite, Therese Andersson, Antique, Linda Bengtzing, Blues, Anna Book, Bubbles, Shirley Clamp, Cosmo4, Credokören med Lasse Axelsson, DeDe, DIF Hockey, E.M.M.A., Emilia, vinnarna i Floorfiller 2006, Jessica Folcker, Eric Gadd, Glädjeverkstans clowner, Group Avalon, Mathias Holmgren, Honeydrops, isa, Jill Johnson, Jumper, Kristin Kaspersen Fahlén, Fredrik Kempe, Ken, LKD, Elin Lanto, Chris Lindh, Marie Lindqvist & Dragos Mihalchea från Kungliga Baletten på Operan, Man Meadow, Jamie Meyer, Modern Jazz Dans Ensemble, Moe, Frida Muranius, Navigators, Nico, Sanna Nielsen, Meja, Mendez, Petter, Rednex, Ricky, Anne Lie Rydé, Sahlene, Sarek, Christina Schollin. Rickard Sjöberg, Style, Three D, Svante Thuresson, Tobbe Trollkarl, Velvet, Vincent, Niclas Wahlgren, Pernilla Wahlgren, David och Malin Watson, med flera...

Tack! Kristin Kaspersen och Rickard Sjöberg som alltid har ställt upp ideellt på Pippi-dagen, både på Skansen och på barnsjukhuset.

2007
År 2007 firade vi Pippidagen enbart på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, då vi hade fullt upp med att arrangera Stiftelsens 10-års jubileum på Dansmuseet, samt anordna ett hedersvärt 100-års jubileum för Astrid Lindgren den 14 november på barnsjukhuset i Solna.