Skulptur föreställande Astrid Lindgren


Astrid-skulptur av Hertha Hillfon pryder ingången till Astrid Lindgrens Barnsjukhus

En vacker höstdag i oktober 2020 välkomnade vi Kronprinsessan som var med och invigde vår efterlängtade Astrid-skulptur som står vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus NKS. 

Skulptur föreställande Astrid Lindgren, flankerad av Kronprinsessan Victoria och 8-åriga Maija

8-åriga Maija var också med på invigningen, avtäckte skulpturen och knöt upp den blågula sidenrosetten tillsammans med Kronprinsessan, Beskyddare av Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

 

För ca fyra år sedan inkom det första förslaget från sjukhusledningen att gräva upp Astrid-skulpturen som står vid entrén, Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Solna som invigdes 1998.

Sanna Murray-Salander, director på Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus tyckte att det var synd att flytta på Astrid-skulpturen, donerad av Peder Wallenberg.

Hon föreslog därför till Stiftelsens styrelse, att med hjälp av en generös donation från Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus och i samråd med Karolinska, Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Region Stockholm, att beställa och låta skapa en ny Astrid-skulptur av Hertha Hillfon hos Bergman Konstgjuteri.

 Plakett skultpur av Hertha Hillfons föreställande Astrid Lindgren

 

Efter godkännande från familjen Nyman, Astrid Lindgren AB och Hertha Hillfons familj, samt ett slutgiltigt beslut från Karolinska, Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Region Stockholm kunde Stiftelsen, för drygt ett år sedan, lämna in en ny beställning hos Bergmans Konstgjuteri.

I slutet av juni 2020 och efter många års väntan och längtan, levererades samt installerades vår fina Astrid-skulptur i brons på 600 kg, med hjälp av proffsiga och varliga händer från TransArt och Bergman Konstgjuteri. Belysningen har Coor installerat.

 

Skulptur föreställande Astrid Lindgren placeras med hjälp av lyftkran

 

Det är med stor glädje, tacksamhet och stolthet vi nu har två Astrid-skulpturer vid Karolinska i Solna; en på Karolinska vägen 37A och en på Eugeniavägen 23.

Tack till alla berörda, tillmötesgående och engagerade parter som har varit med och förverkligat vår dröm!

 

Invigning av Astrid Lindgren-skulptur

Invigning av Astrid Lindgren-skulptur

Olle Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren, Charlotte Elf, enhetschef Pedagogiskt Resurscentrum (PRC), Björn Zoëga, sjukhusdirektör, Sanna Murray-Salander, director, Henrik Almkvist från Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Svante Norgren, chef Tema Barn - Astrid Lindgrens Barnsjukhus, och Kronprinsessan Victoria.

 

Hjärtligt välkommen Astrid till Astrid Lindgrens Barnsjukhus! Så fint och uppskattat att det finns en sittplats bredvid dig för alla små och stora barn som vill sitta nära dig, läsa en bok eller låta fantasin flöda.


Vi använder cookies för att din upplevelse av webbplatsen ska bli bättre. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du våra cookies. Läs mer