Pippidagen

Varje år och framåt har Pippidagen firats, med 25-års jubileum 2023 som höjdpunkt! 

Precis som Drottningen av England har vi en officiell födelsedag, men det är bara vi som har firat två dagar i rad år 1999-2009. Först en dag på barnsjukhuset i Solna, för patienter och deras anhöriga och vårdpersonal, så nästa dag på Skansen för alla andra, med massor av barn- och sjukhusaktiviteter under dagen och Artistgala på kvällen.  

År 1998 var invigningen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus i närvaro av H.M. Drottningen.  

 

Stiftelsens mål har varit att fira Pippidagen, både på Barnsjukhuset och Skansen fram till 10-års jubiléet år 2008, med undantag år 2007 då vi firade Pippidagen enbart på Astrid Lindgrens Barnsjukhus. Vi hade då fullt upp med att arrangera Stiftelsens 10-års jubileum på Dansmuseet, samt anordna ett hedersvärt 100-års jubileum för Astrid Lindgren den 14 november på Barnsjukhuset i Solna. 

 
…mer om några Pippidagar på Astrid Lindgrens Barnsjukhus 
 
Torsdagen den 10 juni 2010 var det dags för den 12e Pippidagen som var en hyllning till Stiftelsens Beskyddare, Kronprinsessan Victorias stundande bröllop. Under dagen bjöds det på bröllopstårta och godis, blomplantering i den soldränkta parken utanför Lekterapin i Solna, samt underhållning med Pippi, Fröken Prysselius och Kling & Klang från Astrid Lindgrens Värld. En prins- eller prinsesskrona delades ut till barnen som kunde bli fotograferade bakom en tecknad fotoskärm som föreställde kronprinsessparet och årets fina Pippi-tröja med guldkrona kunde köpas på bibliotek Bokskogen. Det blev en uppskattad tillställning. Tårtor och kronor delades även ut till samtliga Barn- och ungdomsmottagningar, Huddinge och Neonatalavdelningarna på Danderyds sjukhus. 
 

Den 13 juni 2012 firades Pippidagen för 14e gången och dagen började med en vacker konsert i Skandiasalen med en blåskvintett från Blåsarsymfonikerna från Musikaliska. De spelade Haydn, Mozart, Bellman och Taube. Därefter var det underhållning på Lekterapin med Pippi, Fröken Prysselius och Kling & Klang från Astrid Lindgrens Värld och det bjöds på dryck, fika, bullar, godis och frukt. Barnen fick hjälp av personalen med att plantera vackra sommarblommor på den fina innergården och alla besökare fick Stiftelsens nya bok, "En liten bok om Stiftelsen för Astrid Lindgrens Barnsjukhus”. Årets Pippi-tröja med Östergötlands landskapsblomma blåklint kunde köpas för en billig penning på bibliotek Bokskogen. 
 

På Pippidagen den 12 juni 2014 hade vi förmånen att få finbesök av Kronprinsessan Victoria. Både små och stora barn satt förväntansfulla inne på Lekterapin och väntade på att Kronprinsessan skulle komma, även Pippi, Fröken Prysselius och Kling & Klang som kom ända från Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby. Men, stackars Fröken Prysselius och konstapel Kling satt fast i tåget på stationen i Flen där även Klangs uniform var med i bagaget och ingen taxi fanns att tillgå i hela Flen. Som tur var hade Pippi redan kommit till Astrid Lindgrens Barnsjukhus och Klang fick helt enkelt improvisera och byta karaktär till sjörövare Fridolf. Det gick ju bra det också.  

Kronprinsessan fick desto mer tid att umgås och prata med både små och stora barn på Lekterapin under tiden Pippi och Fridolf skojade och roade barnen. Alla barn fick varsin prins- eller prinsesskrona och Lekterapin hade dukat upp med sponsrad fruktdryck, kanelbullar, färsk frukt och gotter. I bibliotek Bokskogen kunde besökarna köpa sin Pippi-tröja med årets motiv, en äppelkvist och nere i entrén hade Filmverkstan filmvisning med barnens animerade filmer. 
 
Tack alla som har uppträtt på Skansen på Pippidagen: A Teens, Afro Dite, Therese Andersson, Antique, Linda Bengtzing, Blues, Anna Book, Bubbles, Shirley Clamp, Cosmo4, Credokören med Lasse Axelsson, DeDe, DIF Hockey, E.M.M.A., Emilia, vinnarna i Floorfiller 2006, Jessica Folcker, Eric Gadd, Glädjeverkstans clowner, Group Avalon, Mathias Holmgren, Honeydrops, isa, Jill Johnson, Jumper, Kristin Kaspersen, Fredrik Kempe, Ken, LKD, Elin Lanto, Chris Lindh, Marie Lindqvist & Dragos Mihalchea från Kungliga Baletten på Operan, Man Meadow, Jamie Meyer, Modern Jazz Dans Ensemble, Moe, Frida Muranius, Navigators, Nico, Sanna Nielsen, Meja, Mendez, Petter, Rednex, Ricky, Anne Lie Rydé, Sahlene, Sarek, Christina Schollin. Rickard Sjöberg, Style, Three D, Svante Thuresson, Tobbe Trollkarl, Velvet, Vincent, Niclas Wahlgren, Pernilla Wahlgren, David och Malin Watson, med flera... 
 
Tack! Kristin Kaspersen och Rickard Sjöberg som alltid har ställt upp ideellt på Pippi-dagen, både på Skansen och på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.